INTERVIEW

"WE HEBBEN 26% VAN LABFRESH AAN ONZE KLANTEN VERKOCHT!” 

LABFRESH is echt een bedrijf gebouwd door crowdfunding. Met 26% procent van het bedrijf in handen van onze klanten, is het een van de meest gecrowdfunde modemerken in Europa. In augustus 2023 kregen ze van hun klanten een investering van € 1,3 miljoen. Hoe is dat gebeurd? En waarom? Mede-oprichter Kasper Brandi Petersen deelt het verhaal.

Hoeveel crowdfunding campagnes heb je gedaan?

We hebben het product lanceringsplatform Kickstarter vier keer gebruikt. Het is een geweldige manier om te testen of iemand geïnteresseerd is in onze nieuwste innovatie of dat we deze gewoon moeten beëindigen.
 
In onze enquêtes hoorden we steeds van klanten dat ze graag zouden willen dat we winkels zouden openen. Voor een crowdfunding-nerd als ik was de volgende logische vraag natuurlijk: “Wil je ons dan helpen het te financieren?” En dat deden ze.

In augustus 2023 hebben we de grootste stap tot nu toe gezet en 10% van LABFRESH verkocht aan 817 klanten voor €1,3 miljoen via de crowdfundingsite SEEDRS. 100% van het geld gaat naar de groei van het bedrijf, want dat is het leukste wat we ermee kunnen doen.

"Het voelde nooit echt als een keuze. Het was meer een roeping."

Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Het voelde nooit echt als een keuze. Het leek meer op een roeping. Voordat Lotte en ik LABFRESH startten, had ik nog een startup. We hebben € 3 miljoen aan durfkapitaal opgehaald en in twee jaar tijd 55 mensen aangenomen. Eerlijk gezegd was het pure chaos en daardoor leden de kwaliteit van het product en de klantervaring eronder.

Met LABFRESH wilde ik dingen anders doen. We besloten dat we ons idee over een vlekafstotend overhemd zouden uploaden naar de crowdfundingsite Kickstarter en kijken of de wereld erin geïnteresseerd leek. We waren het erover eens dat als we de eerste 30 dagen geen 1.000 shirts konden verkopen, we LABFRESH moesten vergeten en een beter idee moesten zoeken.

Hoe past crowdfunding bij de geest van LABFRESH?

We hebben echt het gevoel dat LABFRESH een gemeenschap is, dus het voelt alleen maar natuurlijk dat onze klanten zo’n groot deel uitmaken van onze reis. We willen de wereld veranderen door spannende en nieuwe technologieën te gebruiken en we zijn hier niet alleen om geld te verdienen. Omdat we onbekend terrein betreden, is het van onschatbare waarde om nauw contact te hebben met onze klanten die de producten elke dag dragen. Hun feedback helpt ons LABFRESH vooruit te helpen en houdt ons scherp. 

Welke verantwoordelijkheid voelt je naar de aandeelhouders?

Een enorme verantwoordelijkheid! Ik wil ze een tienvoudig rendement op hun investering geven. En dan hoop ik dat ze in ruil daarvoor bereid zijn ons met een heleboel dingen te helpen. We gaan evenementen voor algemene aandeelhoudersvergaderingen organiseren, zodat onze aandeelhouders niet alleen maar namen op papier zijn, maar mensen die we daadwerkelijk ontmoeten en waarmee we kunnen praten.